Glisemik indeks; karbonhidratlı bir besinin yendikten
belirli bir süre sonunda kan şekerini yükseltebilirliğini ifade eder.
Besinlerin glisemik indeksi kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini
etkiler.
🍉Glisemik indeksi yüksek
besinler obezite, diyabet ve bunlarla ilgili diğer kronik hastalıkların görülme
sıklığını artırır.
🍭Glisemik indeksi; besinin
nişastanın yapısındaki farklılık, diyet posası, enzim inhibitörleri, fitatlar,
lektin, saponin ve tanin gibi maddeler, yiyeceğin emilim ve sindirimi,
yiyeceğin yapısı ve yiyeceklere uygulanan işlemler etkiler aynı zamanda yavaş
yemek yemek de sindirim ve emilimi yavaşlatacağından glisemik indeksi
düşürebilir.
🍇Düşük Glisemik İndeksli
Diyetlerin Yararları:
•Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
• Kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olur.
• Obezitenin önlenmesine yardımcı olur.
• Kalp hastalıkları riskini azaltır.
• Tip 2 diyabet riskini azaltır.
🍬Diyetinizin Glisemik
İndeksini Düşürmek için;
• Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli.
• Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmeli.
• Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.
• Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, yulaf ekmeği tercih
edilmeli.
• Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketilmeli.
•Kurubakalgiller sıklıkla tüketilmeli (haftada en az 2-3
kez).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder