Lif, vücut tarafından sindirilemeyen veya çok az
sindirilebilen ve emilim yoluyla kan dolaşımına katılmayan kompleks
karbonhidrattır. Birçok kronik hastalığın oluşumunu engellemekle birlikte
bağırsaklardaki atıkların yumuşamasına yardımcı olarak kabızlığı önler. Atık
maddeler vücuttan kolayca çıktığı için hemoroid (basur) oluşumu engellenmiş
olur. Lif içeren bir beslenme alışkanlığı atık maddelerin sindirim sisteminden
geçiş süresini azaltır. Toksik maddelerin bağırsaklarda daha az süre kalması,
bu maddelerin bağırsak duvarıyla olan temas sürelerini ve özellikle kolon ve
rektum kanseri riskini azaltır. Ayrıca lifli yiyecekler çiğneme sürelerinin
uzun olması, kalori içeriklerinin düşük olması ve tokluk hissi uyandırmaları
nedeniyle kilo kontrolüne yardımcıdırlar. Bunun yanı sıra lif türleri, kandaki
kolesterol ve şeker seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu
özellikleri nedeniyle kalp damar hastalıklarının oluşumunda önleyici görev
üstlenirler. Lif alımını artırmak için:
Tam tahil ürünlerini tercih edin.
Salatalarınıza kuru meyveler, taze meyveler, bulgur, nohut,
yeşil mercimek veya kuru fasulye ekleyin.
Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.
Öğle ve akşam öğününüze salata ekleyin.
Çorbalarınıza yulaf veya nohut gibi kuru baklagiller
ekleyin.
Tam buğday unundan üretilmiş ekmek ve makarnaları tercih
edin. Yalnız tam tahıl da olsa kalori içeriğinin benzer olduğunu unutmayın.
Örneğin beyaz ekmekle tam buğday unundan yapılmış ekmek arasında kalori farkı
yaklaşık 9 kaloridir. Bu nedenle tam tahıllı ürünleri kalorileri düşük olarak
değerlendirip aşırı tüketmeyin.
Öğünlerinize humus ve nohut cipsleri gibi farklı ürünler
ekleyin.
Yoğurt içerisine kurutulmuş meyve, fındık, badem, keten
tohumu ve taze meyveler gibi lifli yiyecekler ekleyin.
Yemek tariflerinizde beyaz un yerine tam buğday ununu tercih
edin.
Pirinç pilavı yaparken içerisine nohut ekleyeyerek lif
oranını artırın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder